Δερματολογία / Αφροδισιολογία

Μυκητιάσεις:

Είναι λοιμώξεις που προκαλούνται από ειδικούς μικροοργανισμούς, τους μύκητες. Αυτοί προκαλούν επιφανειακές και εν τω βάθη μυκητιάσεις. Οι επιφανειακές προκαλούνται από 3 είδη μυκήτων: τα δερματόφυτα, την candida
και το πιτυρόσπορο.


Δερματόφυτα: Προσβάλλουν τα χέρια, τα πόδια, τα νύχια, το δέρμα κορμού, το τριχωτό της κεφαλής και τα γένια.
Στα πόδια εμφανίζονται με ερυθρότητα, λέπια και φαγούρα, κυρίως το καλοκαίρι.
Στα χέρια ερυθρότητα, ξηρότητα λόγω της απόφραξης των πόρων των ιδρωτοποιών, στο επίπεδο της κερατίνης και φυσικά απολέπιση και κνησμός ή το εξάνθημα μπορεί να έχει μια φυγόκεντρη διάταξη προς την περιφέρεια.
Στο τριχωτό της κεφαλής με κοκκινίλα, οίδημα και απώλεια τριχών κατά τόπους που μπορεί να σχηματίζει γυμνές από μαλλί πλάκες στο κεφάλι, συνήθως σε μικρά παιδιά και βέβαια είναι μεταδοτική.
Τέλος, η δερματοφυτία του κορμού εμφανίζεται σε θερμά κλίματα, σε ανοσοκατασταλμένους και παιδιά που έρχονται σε επαφή με αδέσποτα κυρίως κατοικίδια. Οι βλάβες είναι στρογγυλές σαν δαχτυλίδια με φυγόκεντρη διάταξη και μπορεί να είναι 1 ή περισσότερες, συνοδευόμενες από κνησμό. Στα νύχια μπορεί να εμφανίζεται με αλλαγή της χροιάς των ονύχων ή
αποκόλληση από την κοίτη τους ή σπανιότερα παχιονυχία.

Θεραπεία αποτελεί η αντιμυκητιασική τοπική αγωγή σε κρέμες, λοσιόν και λάκα ονύχων και η συστηματική αγωγή per os.


Καντιντιάσεις: Προσβάλλει δέρμα και βλεννογόνους, ειδικά όταν η άμυνα είναι πεσμένη. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο διαβήτης, θεραπείες με αντιβιοτικά, εγκυμοσύνη, ανοσοκατασταλτικά, παχυσαρκία, κ.α. Η υγρασία γενικά ευνοεί την ανάπτυξη της candida. Μεγάλη συχνότητα εμφανίζει στις πτυχές (μηρούς, μασχάλες, στήθος, κλπ.)

Ποικιλόχρους Πιτυρίαση: Οφείλεται στο πιτυρόσπορο. Εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής και άνω τμήμα του κορμού. Σχετίζεται με ζέστη, υγρασία, πλημμελή υγιεινή, ελλιπή διατροφή, πεσμένη άμυνα.

Θεραπεία 1 μηνός που περιλαμβάνει τόσο τοπική όσο και συστηματική αγωγή per os.

Ραντεβού: 210 69 83 436