Φωτοευαισθησία:

Οι εντοπίσεις βρίκονται στα φωτοεκτιθέμενα σημεία του σώματος και κυρίως ο μηχανισμός είναι φωτοτοξικός και κύρίως οφείλεται σε φάρμακα (μη ανοσολογική αντίδραση). Άλλες φορές το εξάνθημα οφείλεται σε κάποιο φωτοαλλεργιογόνο, οπότε επεκτείνεται και σε μη εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές.

Φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία είναι η γκριζεοφουλβίνη, τετρακυλίνες, φαινοθειατίνες, σουλφοναμίδες, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη κ.α. Ενώ μετά από τοπική χρήση φωτοευαισθησία προκαλούν το βάλσαμο του Peru, το ιώδιο, η νεομυκίνη, η γονταμυκίνη και τα αντηλιακά με PABA.

Θεραπεία: Αποφυγή των αιτιών (χημικής ουσία και φωτός) και τοπική θεραπεία με επιθέματα, μαλακτικές και κορτιζονούχες κρέμες ή ακόμα και από του στόματος αντισταμινικά και κορτιζόνη. Χρήση αντηλιακών που καλύπτουν και τη UVA και UVB ακτινοβολία είναι απαραίτητη, αλλά και γυαλιά, καπέλα και ειδική ένδυση. Τα ρούχα καλύτερα να είναι πυκνής ύφανσης. Υπάρχουν ρούχα με δείκτη προστασίας όπως τα αντηλιακά (UPF: Ultraviolet Protection Factor). Το καπέλο να είναι πυκνής ύφανσης με μεγάλο γείσο. Τα ψάθινα με αραιή πλέξη θεωρούνται ακατάλληλα. Τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν επίσης είναι το πράσινο τσάι, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο και γενικά φρούτα και λαχανικά.φωτοευαισθησία